Een mooi stukje vlees verdient een goede bereiding, dit vergt de nodige aandacht. Want na een goede bereiding smaakt het vlees toch net even anders. Vlees kan op diverse manieren bereidt worden; bakken, braden en stoven. Hieronder geven wij een kleine omschrijving hiervan.

Bakken

Bakken

Bakken is het bereiden van vlees in hete boter of olie bij een hoge temperatuur. Deze hoge temperatuur zorgt ervoor dat het vlees dicht geschroeid word en het een mooi bruin korstje krijgt. Dit voorkomt  dat de vleessappen uit het vlees lopen . Voor het bakken van kleinere stukken vlees komen vooral de malse delen in aanmerking, zoals: kipfilet, varkensschnitzel en biefstuk. Haal het vlees ruim van te voren uit de koelkast of vriezer. Zit er aan het vlees een klein vetrandje, snijd dit er niet af maar wel hier en daar in. Het vetrandje zorgt namelijk voor een heerlijke smaak tijdens het bakken en als u het insnijd trekt het vlees ook niet bol. Bij rundvlees kunt u het beste pas na het bakken het vlees kruiden en zouten. Dit voorkomt vroegtijdige vochtuittreding. En als laatste: laat het vlees na het bakken even rusten op een warm bord. De warmte trekt er dan nog eventjes door en het vlees laat minder vocht los bij het aansnijden.

Stoven

Stoven

Vlees word gestoofd om het zacht en malser te maken. Stoven wordt veelal toegepast bij vlees, wild of gevogelte. Daarnaast levert het stoven over het algemeen een heerlijke jus op. Stoofvlees moet voor het bereiden altijd iets drooggemaakt worden en daarna wordt het in hete boter lekker bruin ’aangezet’ (aangebakken). Voor stoven gebruiken we een pan met deksel. We blussen met fond, bouillon, wijn, marinade of een combinatie hiervan. Aan het braadvocht kan een kruidnageltje of een laurierblaadje toegevoegd worden. Het toegevoegde vocht dient wel warm te zijn, want anders schrikt het vlees en slaat het dicht en word het taai. 

Wilt u een lekkere jus? Voeg dan aan het eind een verkruimelde plakontbijtkoek toe en maak de jus af.

Braden

Braden

Het braden kan op twee verschillende manieren, namelijk in de braadpan of in de oven. Vooral de grotere vleesdelen, zoals rosbief en fricandeau, braden het fijnste in de braadpan. Dit komt omdat de pan veel beter de warmte opslaat. Het vleesproduct eerst aan alle kanten dicht schroeien, waarna het vlees rustig door laten garen.

Van der Meer, Keurslager

Molenplein 8
8442LM Heerenveen
0513626223
0513646472

Openingstijden

maandag 09:00 - 18:00
dinsdag 09:00 - 18:00
woensdag 09:00 - 18:00
donderdag 09:00 - 21:00
vrijdag 09:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 17:00
zondag Gesloten